Website lease

Leasen, het is een term die je tegenwoordig op veel dingen ziet. Twinger jaar geleden dachten we bij lease nog enkel aan de lease-auto. En in de internet hype van dat moment werden veel ICT schoolverlaters binnengehaald bij een bedrijf door meteen een mooie lease-auto te mogen rijden. Een lease auto werd gemeengoed voor veel functies.

Omdat het bedrijf waar je werkt je laat rijden in een auto is dat een verkapt stuk salaris en moest je rekening houden met bijtelling. Maar tegenwoordig is het ook populair om prive zaken te lease, die minder startkapitaal nodig hebben dan een nieuwe auto. Je kunt bijvoorbeeld een koffie-lease afsluiten waarbij je een volautomatische koffiemachine thuis krijgt, is er onderhoud nodig dan bel je de lease maatschappij en wordt het opgelost. Vergelijkbaar met de auto lease eigenlijk. En dit is ook mogelijk voor een wasmachine of een bankstel of een paard bijvoorbeeld. Er is van alles mogelijk op dat vlak, en allemaal om de gebruiker uiteindelijk GEMAK te bieden.

De gebruiker (de persoon die leased) hoeft zich namelijk niet druk te maken, die betaald gewoon elke maand een bedrag en de rest wordt geregeld. Je zit dit in principe ook met steeds meer software. Vroeger kocht je een office pakket op CD en dat installeerde en na een paar jaar moest je een nieuwe versie kopen omdat die veel meer opties had, of dat de oude niet meer werkte op je nieuwe computer en dat soort probleem. Nu koop je gewoon bij Microsoft een jaar abonnement, en je hebt gewoon het hele jaar daar updates, dit is in principe ook een vorm van lease. Je betaald en bedrag per maand of jaar en daarbij kun je gebruik maken van het product, krijg je updates en support als er iets niet klopt, etc.

WordPress lease

Daarom komt het ook steeds vaker voor dat er een website in de lease genomen wordt. Ik heb dat zelf altijd een raar idee gevonden om 2 redenen:

  1. Een website is divers en persoonlijk, het is niet zoiets als een wasmachine of een auto die in grote aantallen gefabriceerd worden.
  2. De kosten van de aanschaf van een website zijn niet zo groot (bij Effect Internet Services tenminste niet).

Maar het grootste voordeel van lease is niet dat je niet ineens een groot bedrag op tafel moet leggen, maar juist het gemak van het onderhoud en de support. En eigenlijk was dat nu juist het basis idee bij de oprichting van Effect Internet Services: het afsluiten van abonnementen voor het onderhoud en beheer van een website, en de algehele ontzorging bij de opdrachtgever.

Enige tijd geleden ben ik begonnen met het aanbieden van hosting voor mijn klanten (lees er hier meer over), maak ik zo nu en dan een website en regel ik voor een aantal mensen de website updates of de social media updates. Dus lease is eigenlijk de volgende stap.

Wat kost een website lease?

Een simpele vraag met een moeilijk antwoord. Net als die auto lease, maakt het nogal een verschil of je een Nissan Micra wilt leasen terwijl je 5.000km per jaar rijdt, of een Aston Martin waarmee je 15.000 kilometers per jaar maakt (leuk detail, in mijn developer verleden heb ik voor beide merken websites mogen maken). Dus wil je een simpele website met wat informatie, die misschien 1 of 2 keer per jaar aangepast moet worden en heb je 5 bezoekers per dag. Of heb je misschien grote aantallen bezoekers, die naar je webshop komen kijken die regelmatig nieuwe producten heeft. U zult begrijpen dat hier verschil in zit. Net als dat de website een persoonlijk iets is, zal een eventuele website lease ook persoonlijk zijn en kunnen we onder het genot van een kop koffie (of iets anders) samen best wel inschatten wat er wenselijk is en op die manier tot een samenwerking komen.

Meer informatie over website leasing

Dus wil je eens sparren of simpelweg wat meer informatie over het leasen van een website, neem dan vooral contact op!