A.I.

A.I. is een afkorting die steeds vaker op allerlei vlakken naar boven komt borrelen. Het staat voor Artificial Intelligence, of gewoon in het Nederlands: Kunstmatige Intelligentie. Vaak wordt ook wel Machine Learning genoemd in dezelfde adem, het lijkt dan ook vaak wel veel op elkaar.

In maart 2021 zat ik te spelen met een app op de telefoon die op basis van een foto er een mooi filter over heen kon gooien. Filters zien we natuurlijk al jaren in allerlei apps voorbij komen, maar had er nooit veel mee gedaan, en wat ik zag was van een middelmatig nivo of vooral bedoeld om de jeugd mee te entertainen. De foto van dit bericht heb ik er mee gemaakt, het gaf een andere indruk dan de originele foto en vond hem best mooi.

ChatGPT

Inmiddels zijn we 2023 binnengedrongen en zijn de laatste maanden van 2022 door veel mensen gebruikt om eens lekker te spelen met publiekelijk beschikbare A.I. systemen. Ik denk dat ChatGPT de meeste bekende is. Hiermee kun je hele verhalen laten schrijven, simpele problemen op laten lossen of je fouten in je stukje code laten detecteren. Is het goed? Nee zeker niet, maar het doet wel erg veel best aardig. In principe kun je zeggen dat de A.I. er achter het internet heeft afgestruind en al deze informatie verwerkt tot iets wat een antwoord is op je vraag. We weten allemaal dat het internet vol staat met onwaarheden en mensen die problemen hebben met hun code en op zoek zijn naar een oplossing. Veel informatie die gebruikt wordt is dus foutief (of laten we zeggen: niet helemaal correct). Dit is dus de reden dat er nog heel veel te verbeteren valt, en ook meteen 1 van de redenen om dit project open te stellen voor het publiek. Doordat mensen er gebruik van maken, en nieuwe toepassingen bedenken en proberen wordt het systeem beter. Als je wat langer bezig bent met ChatGPT is ook te merken dat die steeds beter op je eigen voorkeuren ingaat.

Proefballonen

Tijdens het spelen met de verschillende A.I. systemen kwam het naar boven drijven van toch maar weer eens een privé projectje te gaan starten. Her en der waren mensen al bezig met complete websites te maken met veel content zonder daar zelf al te veel moeite in te steken. Hierdoor dacht ik hier ook maar iets mee te doen. Ik sprak iemand over affiliates en merkte toen op dat de meubel branche behoorlijke goede commissies kan opleveren. Deels omdat het percentage prima is, maar ook omdat de initiële aanschaf natuurlijk hoger is dan de gemiddelde prijs van een boek of oortjes. Al snel kwam toen Mancave Inrichting de lucht in. Mancaves zijn geen trend meer, dat was een paar jaar geleden wellicht, dus men zal hier minder actief mee bezig zijn was de gedachte. Een aantal berichten laten maken door ChatGPT, berichten geplaatst en de basis content staat. Daarnaast moet er toch ook een manier van inkomsten komen, dus een aparte categorie met berichten van allerlei prodcuten die je zou kunnen kopen voor in je Mancave. Geen dropshipping, geen Woocommerce maar gewoon klassieke blogposts met een link naar de affiliate. Dit zorgt voor wat extra content en (op den duur) meer entries in google, maar echt uniek zijn de teksten niet, en ook niet speciaal, dus heel veel moet je niet hiervan verwachten. Maar het loopt niet, misschien besteed ik er zo nu en dan wat tijd aan met wat nieuwe berichten en producten en dan over 2 jaar maar eens zien wat het wordt. Het is in ieder geval niet bijzonder of uitdagend dus mijn interesse is eigenlijk al weer weg.

Dit gaf echter wat inspiratie voor proef ballon 2: Paard Benodigdheden. Deze insteek is net even wat anders. Nog steeds ga ik uit van het feit dat de content geschreven wordt door een bot. Maar hier geef ik meer antwoord op vragen die mensen wellicht hebben over paarden en de verzorging hiervan. Het idee komt natuurlijk niet uit het niets, in het dagelijks leven leef ik in huis met 3 paardenmeisjes, dus het onderwerp was makkelijk. Je zou kunnen zeggen, met zoveel paardenkennis in huis, waarom laat je het dan niet gewoon schrijven door de dames in huis? Dat was simpel weg niet het idee, het idee was gebruik te maken van ChatGPT. Natuurlijk vang ik het een en ander op, en kan op die manier vragen verzinnen (die de bot gaat antwoorden). Op deze manier kom ik op een natuurlijke manier aan de vragen en dus aan de content. Hier ga ik proberen door spullen die we zelf normaal gesproken ook kopen, op de site te plaatsen met een stukje content. Dit zal half door A.I. en half zelf geschreven gaan worden vermoed ik. Hierbij zullen dan hopelijk (afwachten of we toegelaten worden door de affliliate bedrijven) ook links komen om deze producten te kopen. Het idee is op dit moment om hier dan verschillende prijzen te tonen zodat de mensen om mij heen ook makkelijker kunnen beslissen waar ze het bestellen. Want de ene maand is dit product goedkoper bij Welkoop, de andere maand heeft EJ een aanbieding of Agradi heeft een leuke actie op wat producten. Ik weet dat niet iedereen een affiliate programma aanbied, dus helemaal wat wenselijk is gaat niet lukken, maar gedeelte zal het moeten zorgen voor makkelijker en sneller bestellen van producten die we vaker kopen, en dan via eigen affiliate links (ipv NIET of via Bonusway). Dit is een side-project wat langer en vaker wat aandacht zal krijgen, maar geen grote imports van producten etc. Dit is dus meer handwerk, meer klassiek maar nog steeds veel teksten gemaakt door A.I.

Midjourney

Maar het mooiste en leukste is toch eigenlijk wel het genereren van afbeeldingen. De meeste mensen kennen DALL-E al wel een tijdje, volgens mij de eerste die het makkelijk maakte om afbeeldingen te maken zonder kennis maar door gewoon een regeltje met tekst in te tikken. In principe komt die van dezelfde openai stal als ChatGPT. Midjourney gaat op een zelfde manier te werk, maar alles geschied via een Discord bot en niet via een website. Dit maakt het voor het grote publiek al meteen een stuk minder toegankelijk maar de resultaten zijn ronduit verbluffend te noemen. De bot heeft vele opties die ik allemaal niet ken en niet gebruikt heb maar anderen kunnen dat wel en die maken hele mooie dingen. Begrijp me niet verkeerd, met een gratis account en zonder opties kun je echt ook al hele mooie dingen voor elkaar krijgen. Meer als je wilt zien wat er mogelijk is, moet je vooral even de Showcase bekijken.

Hier heb ik nog niet een echte proefballon mee gestart, maar heb wel redelijk wat afbeeldingen gepost op een sideproject van me GreatStockPhotos.