Het einde van een tijdperk

Het begon allemaal in 2009 op het moment dat ik merkte dat er veel mensen eigenlijk niet zo goed wisten hoe ze moesten zoeken op het internet (of wellicht gewoon te lui waren). Ik werkte bij een startup dus veel verschillende mensen met verschillende vragen die allemaal in de kantoortuin naar boven kwamen. Ik had wat tijd over, dus begon de site wat-betekent.nl. In eerste instantie dus eigenlijk voor de direct bekenden, maar vond het idee leuk en zag wel mogelijkheden.  Inmiddels heb ik deze website verkocht, en is het tijd voor een kleine terugblik.

In het begin…

Rustig aan ben ik begonnen met het schrijven van berichten, in eerste instantie vooral van termen die op de werkvloer gesteld werden. Later ging dit verder met zaken die in het nieuws waren, in de krant verschenen, etc.  Toen het duidelijk werd dat het bedrijf waar ik toen werkte ten onder ging, en we tijd over hadden ben ik er wat meer mee gaan doen. Het instellen van statistieken, het maken van een daadwerkelijk design, zorgen dat er een logo/mascotte op de site kwam, etc. Een vriend kon aardig cartoons maken, en die heb ik gevraagd om een mascotte te tekenen die ik kon gebruiken op de website, en zo ontstond de eerste versie van de website:

wb header 2009
1e versie website met mascotte

Deze 1e versie is met kleine aanpassingen, een geforceerde mobiele versie vrij lang online geweest want pas in 2017 ben ik overgestapt naar versie 2. Het idee voor iets nieuws besstond al lang, en dan een compleet nieuwe versie vanaf de grond opnieuw ontworpen, maar dat is er toch nooit van gekomen. Mensen die mee wilden werken hadden uiteindelijk toch niet de tijd, en betaald laten ontwerpen was ook niet echt een optie. Na lang aandringen toch nog iemand kunnen vinden die een nieuwe, modernere mascotte kon maken en op basis daarvan een nieuw thema aangeschaft. Met de nieuwe mascotte ook besloten om ook gebruik te maken van beeldmateriaal bij de berichten. In eerste instantie om het geheel aantrekkelijker te maken, maar ook om te zien of dit enige invloed zou hebben op het publiek (uiteindelijk niet echt).

wb header 2017
2e versie van de website

Afbeeldingen bij berichten

Het plaatsen van afbeeldingen bij een bericht lijkt een logische keuze, maar zorgt ook voor de nodige extra problemen. In de eerste plaats heb je natuurlijk meer hardeschijf ruimte nodig bij de webhoster, want al die afbeeldingen nemen toch de nodige ruimte in. Afhankelijk van de resolutie van het scherm van de gebruiker wordt de juiste afbeelding ingeladen: dus op een telefoon uit 2017 krijg je een andere afbeelding voorgeschoteld dan op een 21 inch monitor of een 15 inch laptop. Van elke afbeelding worden dus meerdere versies opgeslagen, en dat loopt op.

Daarnaast is het zo dat de website zelf dus ook meer data moet versturen: was het eerst een logo, een mascotte, een advertentie en wat tekst, nu komt daar ook een afbeelding bij. De data die de website hiermee nodig is meer dan het 3 of 4 voudige dan voorheen. Je gaat dus op zoek naar image compressors (mijn advies: ShortPixel).

Maar het grootste probleem zag ik echter niet aankomen: PermissionMachine. Natuurlijk ik weet dat je niet zomaar een afbeelding van iemand anders kunt gebruiken. Ik maakte dus zoveel mogelijk gebruik van algemene beelden, of simpelweg het logo van een bedrijf (met de gedachte dat als ik reclame maak voor het bedrijf, er geen bezwaar zal zijn tegen het gebrik van een logo). Ik ben daar echter toch een paar keer de fout mij ingegaan: 2 keer heb ik een fijne brief mogen ontvangen met daarin de vraag of ik even 450 euro zou willen overmaken omdat ik (per ongeluk) een foto van het ANP had gebruikt. Veel geld voor een simpele afbeelding, en de winst voor de rest van het jaar is daarmee weer teniet gedaan. Sindsdien bijna 100% gebruik gemaakt van gratis stockphoto sites als Unsplash en Pixabay. Hiermee geen garantie dat er geen boetes meer volgen, maar heeft de kans wel weer kleiner gemaakt.

Overname

Een paar jaar geleden kreeg ik 2 verzoeken van mensen die de site over wilden nemen. Wij kwamen niet tot een prijs waar we allebei tevreden mee waren (wellicht ook omdat ik eigenlijk geen afscheid wilde nemen van dit kindje). Nu een jaar of 4 of 5 later is er het een en ander veranderd: niet zozeer op de website zelf maar meer in de wereld er omheen. 8 jaar geleden gingen mensen daadwerkelijk een website bezoeken en had ik op die manier nog wat inkomsten middels Adsense. De laatste jaren geen steeds minder mensen op zoek naar een website: men zoekt nog wel via Google maar het antwoord is al zichtbaar in de resultaten (dit komt natuurlijk ook door de technische indeling van de website), dus waarom zou je nog doorklikken? Daarnaast worden er steeds meer assistenten gebruikt waar je tegen praat en die tegen je terug praten, dus wederom geen websitebezoek en niet iemand die op een advertentie klikt.

De laatste jaren

De laatste 3 jaar is het bezoek aan de website steeds verder afgenomen en waren inkomsten uit advertenties minimaal dus met de hostingkosten spreek je dan over een groot verliesgevend project. Gelukkig heb ik de laatste tijd gebruik kunnen maken van de opgebouwde online reputatie van de website: door de online reputatie werd het mogelijk om betaalde artikelen te plaatsen. En ook dan hebben we het niet over YouTube power influencer bedragen natuurlijk, maar inmiddels wel genoeg om de hosting te kunnen betalen en daar een lekker biertje van te kunnen kopen (zie ook het artikel op Frank Watching).

Door gebruik te maken van verschillende platformen ben ik maandelijks toch behoorlijk bezig geweest met betaalde postings (zie ook dit artikel) maar ook hier was een dalende trend te zien. Het voorstel tot overkopen kwam wat dat betreft op een goed moment. De verkoopprijs is hetzelfde als jaren geleden maar de situatie is eigenlijk compleet anders: de inkomsten waren hoger, maar ik moest er zelf wat voor doen. Daarnaast zie je wel dingen die steeds verder teruglopen, en dat het niet iets wat eeuwig door kan gaan. Dus dan is 10 jaar natuurlijk ook mooi om te stoppen. Vandaar dat ik toch maar doorgegaan ben met de verkoop en dit hoofdstuk nu achter me gelaten heb.

Nog meer geschiedenis

In 2015 heb ik mijn eerste presentatie over de site gegeven bij mijn toenmalige werkgever. Voor mijzelf vooral een leuke terugblik, voor mijn collega’s een beter gevoel bij SEO en wat ik daarmee bereikt heb.

Bovenstaande presentatie geeft wat cijfers van de eerste jaren en wat zaken die ik heb laten maken voor de website. Tevens was dit het begin voor een collega om een eigen side-project te starten. Daarna heb ik nog een kleine 7 jaar recap gedaan op LinkedIn, maar met deze post is het einde nu echt bereikt.dus nog paar feitjes op een rij dan maar.

De laatste cijfers

wb stats
De statistieken grafiek
  • In die 10 jaar heb ik 3.367 berichten online gezet
  • Heb ik 705 concepten verzameld
  • 312.881 spamreacties verwijderd
  • 652 reacties goedgekeurd
  • 5,5 miljoen pageviews
  • 4 miljoen AdSense advertenties vertoond
  • Gemiddelde tijd op de site: 1 minuut en 42 seconden.

Digitaal materiaal

Als laatste nog wat losse dingen die in de loop der tijd gemaakt zijn, van knutsel mascottes, tot photoshop bewerkingen tot aanstekers, bier en fles openers.