Webhosting

Webhosting, of hosting, wat is het, waarom heb je het nodig en waar kun je het vinden? Veel vragen die ondernemers hebben als ze net beginnen en geen ervaring hebben met websites of domeinen etc.

Een website staat ergens op een computer, dat is nog wel iets wat voor de meeste mensen te begrijpen is. Eigenlijk is dat wat (web)hosting is: het plaatsen van een website op een computer. Maar hoe weet de rest van het internet waar die moet wezen als je de domeinnaam in je browser intikt. Of nog beter, hoe zorg je ervoor dat als je in google op jouw bedrijfsnaam zoekt dat je dan door kunt klikken en jouw website te zien krijgt. Hier is heel veel informatie over te vinden maar dat gaat al snel de techniek in waardoor de meeste mensen ook snel afhaken. En daarbij, dan moet je ook nog weten wat je zoekt.

Voor mijn klanten zorg ik dan ook vaak voor alles wat hiermee te maken heeft. Mensen komen bij mij voor een website en weten niets (of willen niks weten) van de zaken die er bij komen. Zover als mogelijk probeer ik advies te geven, proberen te achterhalen wat eventuele toekomst plannen zijn en op die manier de juiste hosting vinden die hier bij past. Soms is het ook zo dat er al een domeinnaam aangekocht is, en er webhosting geregeld is, maar dat die niet voldoet aan de wensen, of de andere kant op: dat er veel te veel aangekocht is wat niet nodig is. Dit is voor een groot gedeelte de schuld van de webhosting partij: die wil natuurlijk zoveel mogelijk verkopen, dus die zal echt niet vanzelf zeggen: Zeg je hebt nu het extra plus platinum pakket, maar eigenlijk kun je ook gewoon de budget versie gebruiken. Hier, heb je geld terug van de afgelopen maanden….

Logisch ook, we moeten allemaal een boterham verdienen. Veel mensen worden ook via reclame overtuigd met een gratis domein, of zelf je website maken. Met introductiebedragen van 1 euro per jaar (maar dan wel alleen het 1e jaar, het volgende jaar betaal je 60 euro). Of gratis je website maken met een websitebuilder, maar als je dan een contact formulier wilt is het 5 euro per maand erbij, of zien hoeveel bezoekers op je website komen? dat is weer 3 euro extra. De afgelopen jaren heb ik heel wat voorbij zien komen (mensen met een gratis website die wel 180 euro per jaar kwijt waren bijvoorbeeld).

Door goed te kijken naar wat er gebruikt wordt en wat de behoefte is, heb ik een aantal mensen al kunnen helpen om geld te besparen (zonder in te boeten aan service of kwaliteit). Maar hier kwam ik ook wat zaken tegen die niet passen binnen de meeste bestaande webhosting pakketten. Als je bijvoorbeeld een kleine website hebt, met af en toe een bezoeker, dan kun je vaak met het meest goedkope pakket van een webhoster wel uit de voeten. Maar dit betekent dan ook vaak dat het niet zo snel is, er weinig tot geen support is, of dat je hier extra voor moet betalen. Maar heb je wel heel veel email verkeer met grote attachments die je wilt bewaren? Dan past dat weer niet bij het huidige pakket en moet je ook weer een groter en duurder pakket afnemen.

Dit alles heeft mij doen besluiten om zelf ook hosting te gaan doen. En niet dat ik nu ergens een server in een datacentrum huur en grote kosten maak. Nee ik heb bij een partij die ik al een aantal jaar ken en bij mensen heb aangeraden een groot stuk hosting gekocht die ik zelf kan inrichten. In de praktijk komt dit neer op het feit dat ik veel webruimte heb gekocht, die ik zelf kan inrichten: voor de ene klant betekent dit een kleine website maar met wel veel emailadressen, een andere klant heeft genoeg aan 1 email adres maar heeft wel een website met veel afbeeldingen dus veel hardeschijf ruimte nodig en ok wel verkeer op de website.

Ik werk dus niet met standaard hosting pakketten die uit vaste waardes bestaan, maar ik stel in wat nodig is en vraag daar een prijs voor. Tot op heden kan ik dit ook nog aanbieden voor een prijs die hetzelfde of goedkoper is dan wat mensen nu betalen. En ik heb ‘alles bij elkaar zitten’ wat sommige zaken ook makkelijker maakt. Voor iedereen is het dus makkelijker. En mocht het zo zijn dat iemand wel DNS en email etc. in wil stellen, dan is dat ook mogelijk. Als eindgebruiker is er eigenlijk geen verschil of je de webhosting zelf bij een partij aankoopt of dat je het bij mij aankoopt.

Omdat ik geen echte hosting partij ben, zal ik niet zo snel een website hosten voor mensen die nog geen klant zijn, maar als het simpelweg gaat om een website die mensen willen hosten, dan kan er vast iets geregeld worden. Dit is dan ook de reden dat ik geen prijzen of getallen heb staan over wat het zou moeten kosten. Maar het is dus wel mogelijk, heb je dus interesse in het hosten van een website, of het kopen van een domeinnaam, het regelen van email adressen, etc. Zoek dan even contact en dan kunnen we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Photo by Kirill Sh on Unsplash