Van Kofschip prutser tot betaald schrijver.
Je hebt schrijvers en je hebt schrijvers. Een schrijver is iemand die schrijft, en dus teksten uit het hoofd op papier of op een scherm kan toveren. Een echte schrijver (dus iemand die boeken of uitgeeft) weet over het algemeen veel van de taal (of heeft minimaal iemand die controles kan uitvoeren) en weet wanneer iets met een T of een D op het eind is. Dat is niet de schrijver die in mijn persoon zit opgesloten. Ik heb gehoord van ‘t kofschip, maar weet (of wil niet weten) waar en wanneer en hoe je het toe zou moeten passen.
Het schrijven van onzinnige teksten begon ergens in de jaren 90 met diskmagazines op de Amiga (Jong, Snel & Wild / Leuk & Stoer ) en dit werd daarna voortgezet met The Not So Daily Crap wat begon als email magazine voor een paar mensen en steeds groter groeide. Maar deze teksten waren natuurlijk allemaal maar onzinnig en vaak enkel leuk voor de betrokken personen. Aan het begin van 2000 werd er zo nu en dan nog wel iets geblogged maar dat mag geen naam hebben. Het echte werk begon weer in 2009, met het opstarten van Wat Betekent?. Dit waren allemaal kleine teksten, maar wel meer serieus van aard.
De laatste 6 maanden is er een nieuwe fase aangebroken: steeds vaker schrijf ik op verzoek van een opdrachtgever een stuk tekst om te plaatsen op het eerder genoemde Wat Betekent? Men doet dit in het kader van linkbuilding en dat is helemaal logisch en goed. Maar het feit dat ze het eens zijn met teksten van deze kofschip prutser blijft toch wel bijzonder (of juist weer heel logisch: want zo krijg je wel natuurlijke teksten, wat Google weer fijn vindt). Hoe dan ook, het geeft mij een leuk zakcentje, en wie weet ooit eens een vaste inkomstenbron.
Photo by Patrick Tomasso on Unsplash
Vroeger haalde ik ook altijd onvoldoendes op alle taalvakken. Voor Nederlands heb ik zelden voldoendes gehaald, nu heb ik een bedrijf dat zijn geld verdient met teksten. Het is veel belangrijker dat je iets doet wat je leuk vindt. Als je interesses er liggen, je creatief bent en bereid bent om te investeren in je eigen kennis, komt die techniek uiteindelijk vanzelf.
Net zoals in bijna alle vakken is passie noodzakelijk, het leren van de regeltjes is meer een kwestie van tijd!